Op de koffietour.
Door: Margot Kuijsters
Blijf op de hoogte en volg Margot
20 Maart 2012 | Tanzania, Dodoma
Het ruikt lekker, het drinkt lekker en het zorgt voor een rustmoment. Je kunt er espresso van maken, cappucino, latte, machiato of filterkoffie. Gezellig met een groepje, als halfelfje, of na het eten, of als drieuurtje. De ziekenhuistap geeft ieder moment van de dag.
Kahawa is Swahili voor koffie. De koffieplanten groeien hier in de bergen.Vandaag was er tijd voor een guided coffeetour, excursion vanuit Bwambo. Aangezien de andere toeristen niet op kwamen dagen (die komen hier maar een paar keer per jaar), werd het een privé-excursie.
Op de berghellingen ,onder de bananenbomen want ze hebben graag schaduw, daar groeien ze dan. Vooralsnog groene bolletjes aan struiken. In juni/ juli worden ze geoogst, dan zijn ze rood/ bruin van kleur. Vervolgens worden ze hier gedroogd en geroosterd, dan gaan ze naar de fabriek in Moshi voor verdere verwerking.
Het verbouwen van koffieplanten begint hier weer een beetje op gang te komen, want helaas was er de klad ingekomen, deels vanwege de dalende marktprijzen, het was lucratiever om andere gewassen te verbouwen, deels vanwege het feit dat er een ziekte uitgebroken was onder de koffieplanten. Maar nu staan ze er goed bij, zie foto.
Er worden veel gewassen door elkaar heen verbouwd. Je ziet cassaves, héél véél bananenbomen, maïs, bonenplanten, aardappelen, erg vruchtbaar hier.
Op de berghellingen hier is deels een irrigatiesysteem aangelegd. Je kunt goed zien welk gedeelte alleen regenwater krijgt en welk gedeelte bevloeid wordt. Op dat laatste gedeelte is de maïs wel 2,5m hoog en prachtig groen. Alle gewassen doen het daar prima.
Ook een aantal bossen met hoge, kaarsrechte bomen, goed voor planken en bouwmateriaal.
De hellingen zijn erg steil, overal trapjes en smalle paadjes.
De vrouwen bewerken het land, vaak met een kind op de rug. Alles wordt op het hoofd naar huis gedragen, de maïs, het brandhout, grote trossen bananen op het hoofd.
De bananen groeien dus aan trossen aan de bananenplant. Zie foto. Ze kunnen ook zo’n 2 tot 3 meter hoog worden. Twee maal per jaar kan er geoogst worden. Het is een heel mooi gezicht al die bananenbomen, overigens met groene bananen. Er zijn veel verschillende types, kleuren en smaken. Wij eten hier ’s morgens, ’s middags en ’s avonds bananen. Gebakken, gekookt, rauw, zoet, geel, groen en zelfs rood. Ook kun je bananenbier drinken en we eten ook bananenchips.
De meeste gewassen die geteeld worden zijn voor eigen gebruik. Als er dan over is wordt dat op de markt verkocht, zoals vanmorgen. Zie foto.
Op een bouckelpiste van zand hier in het dorp zitten de vrouwen en kinderen met hun waren uitgestald. Het is een prachtig, kleurrijk gezicht. Zie foto.
Het is allemaal stuiver en kwartjeswerk, rijk worden ze er niet van.
Dit is het einde van de koffietoer, die natuurlijk eindigde op het dorpsplein(tje) bij ons voor de deur, in de plaatselijke kroeg. Ik verblijf nu in de pastorie naast de kerk.
De kóffieproeverij was vooraf en het plaatselijke Kilimanjaro-bier is óók heel lekker..
Heb al ingeschreven voor de rivier-excursie, op tijd, anders zit hij misschien vol.
Zijn zondag met heel toevallig vier co-assistenten uit NL op excursie gegaan naar de waterbron van Bwambo, hoog op de berg. Zie foto. Die grote zwarte steen is de bron. Daar loopt het water over, verzamelt zich vervolgens in een klein meertje en loopt via een lang geleden al gemetselde put zo verder naar beneden, naar het ziekenhuis. Dit waterproject behoeft wel renovatie, maar het kan hersteld worden. Is wel erg belangrijk, het maakt ook deel uit van het irrigatieproject. Wordt vervolgd.
20 Maart 2012 - 18:10
Sjef En Annelies:
Habari Margot, wat een leuk nieuws vanuit Bwambo. Nog een paar weken genieten. Tutaonana -
20 Maart 2012 - 20:22
Sil:
Jeetje wat een pure pracht allemaal. Geniet er maar van want voor je het weet loop je weer met een hockeystick in je hand. Ook leuk hoor! Lieve groet, Sil -
20 Maart 2012 - 20:22
Pascal Chaffaud :
bonjour Margot
20 Maart 2012 - 20:32
Pascal Chaffaud :
bonjour Margot
je vois que la vie en Tanzanie ne ressemble en rien à la nôtre.
On se plaint de nos conditions de travail avec seulement une vingtaine d'élèves par classe!
Je pense particuliérement à ces pays d'Afrique car j'écoute une émission sur l'eau dans le monde et le rôle primordial qu'elle joue dans la vie des hommes.
Pour un européen que nous sommes, on doit avoir l'impression d'arriver sur une autre planète! -
21 Maart 2012 - 14:56
Pauline:
We kennen elkaar niet, maar ik ben me aan het orrienteren voor een stage fysiotherapie in Tanzania. En je ervaringen zien er echt goed uit. Maar heb nog enkele onduidelijkheden, en aangezien je ook uit Tilburg komt, hoopte ik dat je ervaringen zou willen uitwisselen.
Je mag me mailen op plientje_038 @ hotmail.com. Alvast bedankt
21 Maart 2012 - 16:03
Henny En Dré:
hoi Margot, Zo zie je er moet heel wat gebeuren voor wij ons bakske koffie drinken, je staat er gwoon niet bij stil!Ik zie dat je enorm geniet van het land en de natuur en ben blij te lezen over het mooie Africa. Lieve groeten ta tante Henny -
30 Maart 2012 - 09:14
Henriette:
Wat een variaties zijn er mogelijk met bananen! Ik besef steeds meer dat een vrouw daar een erg zwaar leven heeft. Ik wil echt niet ruilen. Geniet jij maar lekker verder van je meer dan interessant werk.Liefs