Terrasjesweer - Reisverslag uit Same, Tanzania van Margot Kuijsters - WaarBenJij.nu Terrasjesweer - Reisverslag uit Same, Tanzania van Margot Kuijsters - WaarBenJij.nu

Terrasjesweer

Door: Margot Kuijsters

Blijf op de hoogte en volg Margot

04 April 2012 | Tanzania, Same

Altijd is het hier terrasjesweer. Er zijn wel jaargetijden maar het is altijd minimaal 25 graden.En het is altijd om 7u licht en om 19u donker. Geen zomer- en wintertijd hier, we zitten vlak onder de evenaar. Momenteel is het regentijd, iedere dag wel een flinke plensbui. Iedereen blij want de waterputten stromen vol, alles wordt groen en de maïs groeit goed zo.

Het is zeer aangenaam om even op zo’n coca-cola stoeltje neer te ploffen en een “sodaatje”te drinken. En zien wat er allemaal voorbij komt:
Een pickup-truck met achterop mannen in zondagse pakken, islamieten, vrouwen in kleurige kleding, allerlei geloven vreedzaam bij elkaar opeengepakt.
Dan rent er een Masai-man met rood-paarse doeken om en zijn speer in de hand erlangs, op zijn autobandenslippers.
Ondertussen schalt uit de luidsprekers links andere ritmische muziek als rechts.
Overvolle bussen rijden af en aan. Ze worden belaagd door verkopers met van alles en nog wat.
Alles doorspekt met de geuren van de etenstentjes.
De ouderwetse fietsen.
Wuivende palmbomen die met de muziek lijken mee te deinen.
De plastic coca-cola tafeltjes en stoeltjes zijn allemaal bezet en schuiven steeds op en neer.
De groene bergen als prachtig decor op de achtergrond. De strakblauwe lucht met hier en daar een wit wolkje.
Ondertussen genietend van mijn coca cola in zo’n lekker ouderwets glazen flesje. Voor een ouderwetse prijs, een kwartje. En baridi, lekker koud.
De broden van de bakker hangen al de hele dag in de hete zon.
De wateremmers worden af en aangedragen op het hoofd of met de kar voorgeduwd.
Overal kleine shops, twee meter breed met een toonbank en ze verkopen er van alles. Niet opdringerig als in andere landen, maar beschaafd. Er wordt hier nooit geschreeuwd.
Overigens zie je hier heel weinig oude mensen. Die zijn er simpelweg niet veel. De gemiddelde leeftijd is maar 46 jaar momenteel, maar dat had ik al vernoemd volgens mij.
Een ander ding, je ziet ook bijna niemand met een bril. Zouden ze allemaal zulke goede ogen hebben?

Voor de prijs van één liter benzine in Nederland kun je in Tanzania liefst zeven maal op een terrasje iets drinken!! Of zeven verschillende terrasjes pakken!! Wat zal ik dat missen! En de zon krijg je er dan gratis bij..
In NL krijg je voor die prijs nog niet één consumptie krijgen.

De nederlandse prijzen zal ik wel weer heel erg aan moeten wennen. Hier is alles een kwartje, een groen briefje. Ook een ritje op de brommertaxi, een flesje water, een half uurtje internetten, een kopje koffie op terras, een tussendoortje in het ziekenhuiscafe.

Dus voor de prijs van één liter benzine kun je met de brommertaxi naar de stad plus op het terras iets drinken plus een krant kopen plus wat bananen kopen dan ook nog eens een half uurtje internetten , nog een ander terrasje pakken en weer met de taxi naar huis..