De Poli en de Paaskuikens. - Reisverslag uit Dodoma, Tanzania van Margot Kuijsters - WaarBenJij.nu De Poli en de Paaskuikens. - Reisverslag uit Dodoma, Tanzania van Margot Kuijsters - WaarBenJij.nu

De Poli en de Paaskuikens.

Door: Margot Kuijsters

Blijf op de hoogte en volg Margot

22 Maart 2012 | Tanzania, Dodoma

Jambo Rafiki’s,

Iedere ochtend na de visiteronde is de poli, de OPD, geopend. Het is hier een Healthcentre, dus je moet het zien als een dokterspost. Alle specialisten zijn vertegenwoordigd in één persoon: de dokter, de daktari. En díe willen onze “klanten”zien. Van heinde en ver komen ze aangelopen, altijd in gezelschap van familie. Over het algemeen willen die óók graag de dokter zien, dus suggeren wat vage klachten zodat ze ook even binnen mogen komen.
Een consult is gratis, voor de medicijnen een kleine vergoeding.

Mijn taak is momenteel bij de ontvangst. Ze mogen zich melden aan een loketje, dan mogen ze binnenkomen en worden de gegevens genoteerd, de bloeddruk wordt gemeten, ze worden gewogen en getemperatuurd, jawel met een infraroodthermometer nu. Ideaal, klaar in één sec.

Zeker de helft van de patiënten wil een “behandeling”met de “Magic Machine”. We hebben daar een speciaal kamertje voor en de meesten zijn genezen als ze hier uit komen.
Welnu, we hebben het over de ultrasound, een heel oud echo-apparaat, maar voldoet prima hier. Veel mensen denken dat ze behandeld zijn als er een echo is gemaakt.
Diverse keren hebben we bij de jongedames met vage buikklachten een hartje zien kloppen in de buik…
Vandaag nog een meisje van 17 jaar, vage buikklachten. O, o, al vijf maanden zwanger.

Natuurlijk zien we ook serieus zieke patiënten. Soms al jarenlang chronisch ziek voordat ze komen. Zo zagen we een jongetje van 6 jaar die alle verschijnselen van de Tetralogie van Fallot had, een aangeboren hartafwijking. Onvoorstelbaar.
Maar hoe gaat het dan verder? De moeder van dit jongetje wilde niet naar de grote stad gaan met hem voor verder onderzoek. Té ver, té onbekend, té veel kosten. Het aanbod om gratis met de ambulance mee te rijden, die moest namelijk voor onderhoud, werd afgeslagen. Uiteindelijk zag opa dat het toch wel serieus was en binnenkort gaat hij in één dagje op en neer voor onderzoek in Moshi. Voor hartoperaties gaan de patiënten hier naar India! Wordt voor kinderen volledig vergoed. Kan wel een jaar overheengaan.
Ook best regelmatig oudere dames met hartfalen, forse hypertensie komt ook nogal eens voor. Er volgt geen nader onderzoek. We hebben wel een scala aan medicatie die je hier niet zou verwachten. Voor een habbekrats. Weet niet waarom het bij ons zo duur moet zijn.
Ze nemen al wat pillen voor het loket in, droog, zonder water. Dat hebben we niet.

Veel patiënten met malaria. Op zich is hier Bwambo geen malariamuggen, het ligt op 1500m hier. Maar wel in de lager gelegen dorpen en ook gaan de mensen wel naar beneden, waar ze dan malaria oplopen. We kunnen hier testen, maar één druppel bloed nodig en een kwartiertje wachten. Vervolgens krijgen ze tabletten en als het heftig is worden ze opgenomen en krijgen iv. Veel kinderen met malaria.

Het is natuurlijk allemaal heel gemoedelijk in zo’n klein dorpje. We hebben zo’n 15 zwangeren opgenomen die komen van ver en wachten op de bevalling. Die lopen gewoon door het dorp met van alles op hun hoofd en hebben het heel gezellig samen.

Vanmorgen kwam er weer een jonge moeder aanlopen die bevallen was langs de kant van de weg! Ze was nog maar 500m van het ziekenhuis, kon het net niet meer halen.

En tussendoor zijn we even met de dokter de nieuwe paaskuikens voor ons kippenhok gaan halen. Die kippen hebben een prachtig hok hier. De mensen wonen soms in een minder mooi huisje.
De haan heet Bisschop, voor de ingewijden, weten jullie hoe de kippen heten?

Verder doen we ons tegoed aan de produkten van het land, het is avocadotijd,die regenen van de bomen, tomaten, uien, spinazie,en natuurlijk ’s morgens, ’s middags en ’s avonds bananen en regelmatig een kippetje in de pan. Melk van onze eigen koe. Meer heb je echt niet nodig. De housekeeping zorgt ook hier goed voor ons.

Vaak laat de elektriciteit ons in de steek hier, vooral ’s avonds. Geen nood, we hebben kaarsen en heel veel lampjes van de Action. En dan gaan we kaarten.

Hakuna Matata. Mgo.

• 23 Maart 2012 - 06:08

Frans:

Ik gok dat die kippen de nonnen zijn...

doei
    frans

• 23 Maart 2012 - 06:48

Mieke:

Wat heb je dadelijk toch een leuk boek geschreven... en nog waargebeurd ook!!
    Geniet nog even lekker verder
    Liefs Mieke

• 23 Maart 2012 - 07:51

Ilona:

Wat is het toch leuk om jouw ervaringen/ verhalen te lezen! Inderdaad een boek waard.
    Geniet daar nog even!

Gr Ilona

• 23 Maart 2012 - 10:51

Peter Vrijsen:

Hallo Margot
    Groetjes vanuit een zonovergoten Mierd
    Leuk en leerzaam ook al je berichten te lezen: eenvoud heeft zeker charme
    Geniet nog van je verblijf daar en pas op jezelf

Houdoe. Peter

• 23 Maart 2012 - 11:42

Pleun:

Geniet maar lekker van die avocado's! Jij eet je buik wel vol!

• 23 Maart 2012 - 13:21

Sjef En Annelies:

Geweldige ervaring in Bwambo.
    Heerlijk om te lezen.
    Laat alle kuku maar genieten van de bisschop.

• 25 Maart 2012 - 08:56

Anja Simons:

Heb ook weer leuke verhalen gelezen Margot.Inspiratie voor mijn 4dgs stukjes.Heb gisteren weer een mooie tocht bij Rucphen gelopen.Is hier wel 21 graden.Dus bereid je voor op een lenteachtig Goirle.

• 26 Maart 2012 - 12:37

Desiree:

Lieve Mgoatje,

vanuit mijn balkonnetje aan de Heeshoek weer even een kort verslag.
    Momenteel is het hier heerlijk weer; gevoelstemperatuur ong. 25graden. vandaag even nietsdoen, een beetje laptoppen, mail beantwoorden en reisjes boeken :).

Wat geniet ik van jou verhalen en zal het best wel weer aanpassen zijn als je terug komt naar ons dorp. Nog maar 16 dagen.. wat vliegt de tijd.

Wat neem je een schat van ervaring mee terug in ons luxe landje. Ik vind het erg moeilijk voor te stellen dat je medicijnen zonder water moet doorslikken; ik heb het wel eens noodgedwongen gedaan en ben bijna gestikt....! was ik nog verder van huis geweest.

ben je al door je Action-spulletjes heen? wat kun je mensen daar nog blij mee maken.

ik ga gauw verder lezen en verheug me weer om je in levende lijve te zien...

dikke x Dees

• 27 Maart 2012 - 13:44

Henny En Dré:

Weer een schitterend verhaal, we genieten ervan en dromen om ook eens naar Tanzanya te gaan.Geniet nog van je laatste weken en de mooie natuur. Lieve groeten ta tante henny

• 27 Maart 2012 - 17:04

Marleen En De Vosjes:

Elke keer is het weer genieten van jouw verhalen in het kleurrijke Tanzania. Met de verhalen en de foto's neem je ons een stukje mee op reis en met het omschrijven van het lekkere fruit en de groenten is Cedric hier bijna niet meer te houden.
    Tot binnengekort en geniet er nog even van.

• 28 Maart 2012 - 23:04

Patrick Couwenberg:

dag margot,
    weer een fantastisch verhaal, ik zie dat je over 13 dagen al weer trerug komt, wat is de tijd dan toch snel gegaan. ik voindt het ook wel weer leuk om je weer te zien. tot over een paar weken.
    groeten Patrick

• 31 Maart 2012 - 10:27

Jan En Myriam:

Hoi, Margot!
    We blijven smullen van jouw verhalen, maar omdat iedereen dat zegt lees je er misschien snel overheen......
    Wat ga je doen bij terugkomst? Ben wel benieuwd hoor want een grotere overgang is bijna niet mogelijk. Wij wensen je nog een fijne laatste 11 dagen toe, geniet er van en keer dan als een rijker mens retour!