Het digitale tijdperk.
Blijf op de hoogte en volg Margot
25 September 2025 | Tanzania, Same
Zowaar, dit had ik nooit verwacht. In deze uithoek van de wereld wordt alles nog met de hand gedaan als bij ons 100 jaar geleden.
De was aan een laag kraantje met koud water, niet eens met een borsteltje, maar de stukken stop over elkaar schuren. Ze zijn er wel handig in. Geen centrifuge, dus meestal 2 dagen drogen.
Als ook de bodywash, is een "basketshower" en heeft niets te maken met een douchekop en al helemaal niet met warm water uit een boiler.
In winkels heeft niemand een kassa, men gebruikt de rekenmachine van de Nokia.
Het ziekenhuisje gebruikt schoolschriftjes als patiëntendossiers. Er worden heel wat pennen versleten door de dokter. Een handgeschreven kassabon voor de apotheek. Ik moet zeggen het werkt allemaal prima en heeft ook zeker zijn charme. Zelf houd ik erg van schrijven en kan m'n lol hier daarom ruimschoots op.
Ook de schooladministratie is handmatig, zeker omdat er nogal vaak stroomuitval is en de ouders heel erg onregelmatig betalen is dit systeem prima voor hier.
Na een paar maanden ben ik weer terug en wat schetst mijn verbazing?
Het digitale tijdperk is ook hier aangebroken! Desktops, laptops, smartphones, plotseling hebben ze de bocht gemaakt!
Nu moet ik wel vertellen dat er onlangs héél véél zonnepanelen op het ziekenhuisje hebben gekregen (van TweeStedenziekenhuis Tilburg!), dus powercuts zijn daar niet meer aan de orde van de dag.
Spreadsheets, statistieken, totalen, de hele financiële administratie van de school en het ziekenhuis is in de computer terug te vinden!
Dit is echt een grote vooruitgang! Anno 2025 gaan we hier grote stappen maķen.
De dokter heeft het al over een paperless hospitaaltje.. dream big.
Maar dan nu toch ineens weer geen water. Hè toch! Niet eens een basketshower mogelijk, dan maar een babywash met wegwerpdoekjes. Doen ze in de thuiszorg ook tegenwoordig, las ik recent.
Potverdorie, dan ook plotseling geen stroom. Net als je de soep wilt blenden, nadat ik heel lief van iemand wat water heb gehad om überhaupt soep te maken.
Wat is er gebeurd? Slechts 100m van ons huis waren ze een hele dikke boom aan het kappen., wel met een motorzaag. Helaas, de boom viel nèt de verkeerde kant op... dwars over de doorgaande weg, alle electriciteitsdraden met zich meenemend! Het was al pikdonker maar je kon zien dat de kruin precies voor het winkeltje van mama Eva lag. Wat een geluk, anders was haar hele groentehandel vernietigd.
Maar supergevaarlijk voor passerende bromfietsen, die zouden er zich op stukrijden.
Als ramptoeristen stonden de dorpsbewoners er om heen met het lichtje van hun Nokia's.
En met kapmessen in het donker werden de takken verwijderd.
Na uren, tot diep in de nacht was er weer enigszins een doorgang.
De zondagse hoogmis had natuurlijk geen microfoon en orgelmuziek.
Je gelooft het of niet, de Tañesco kwam met 25 man, die met speciale schoenen in de houten electriciteitspalen klommen en 's avonds was er gewoon weer stroom!
De "boomchirurg" hangt een gevangenisstraf van drie jaar boven het hoofd..
De moraal van dit verhaal: in Afrika boeken we nu een digitale vooruitgang, maar de infrastructuur blijft nog ver achter!
Beste mensen, geniet van het water uit de kraan en al helemaal uit een lekker warme douchekop!
En realiseer je dat het hebben van stroom ook niet vanzelfsprekend is.
Hartelijke groet, nu even üit Same waar ik wifi heb (aangelegd door Tilburg!) bij het Elephant Motel.
P.S. Inmiddels ben ik al weer bijna 2 weken hier, maar jullie moeten geloven dat de dagen voorbij vliegen met de drukte van de school, het ziekenhuisje en deze week hebben we Jan en Suzanne te gast.
We will stay online! Margot.
25 September 2025 - 10:14
Ton Pulles:
Zo, dat is een hele vooruitgang Margot.
Leuk dat je weer gassten hebt. Geniet ervan
25 September 2025 - 10:56
Peter Aarts:
Hoi Margot.
Weer een mooi verslag, met onderwerpen waar de westerse wereld er van uit gaat dat het een vanzelfsprekendheid is. Water, stroom, internet, computers, kassa's, etc.
Ik geniet ook weer van de leuke foto's waarop te zien is dat zowel de kinderen, leerkrachten, mensen uit het ziekenhuis en zeker ook jij uitstralen te genieten van iedere dag.
Groetjes, Peter.
25 September 2025 - 11:00
Hoi Margot,
Zeker, weer een hele vooruitgang .
En ook weer heel herkenbaar wat betreft water en stroom.
Geniet van je tijd, bovenop de berg en...het ga je goed.
25 September 2025 - 11:00
Hoi Margot,
Zeker, weer een hele vooruitgang .
En ook weer heel herkenbaar wat betreft water en stroom.
Geniet van je tijd, bovenop de berg en...het ga je goed.
25 September 2025 - 11:03
Hoi Margot,
Weer een mooie vooruitgang. Goed om te lezen
De water en stroom voorzieningen....heel herkenbaar.
Fijn dat je er weer bent.
Geniet van je tijd bovenop de verg.
25 September 2025 - 11:45
Coby:
Heftig hoor: een gevangenisstraf van mogelijk 3 jaar! Maar goed het geeft wel aan hoe moeilijk het allemaal is om de infrastructuur in stand te houden.
06 Oktober 2025 - 17:38
Groetjes Marjorie:
Tja Margot, vooruitgang, ook daar, op kleine schaal. Het blijft bijzonder hoe ze zich toch steeds weer redden. Ik vraag me af hoe wij en vooral hoe onze jeugd het niet hebben van stroom en/of water zouden ervaren en vooral..... hoe ze oplossingen zouden vinden. Een ding is zeker, het zou een grite uitdaging zijn.
Geniet nog lekker daar, denk veel aan jullie en zie de boom duidelijk liggen daar. Ben ook heel blij voor mama Eva.[e-1f600]