40 jaar in de verpleging.
Blijf op de hoogte en volg Margot
01 December 2018 | Tanzania, Same
Mijn stage begon op afdeling interne B, waar Zr van Etten nog een echte religieuze hoofdzuster was. Zij had een strenge blik. Zij was ons voorbeeld voor rust, regelmaat en reinheid. Zìj was degene die visite liep met de dokter en de ziektebeelden van de patiënten kende. Wij waren herkenbaar in een witte jurk, met een leerlingenspeld en gekleurde panties. Onze taak was de patiëntenzorg in al zijn facetten. Wassen op bed, bedden opmaken met zeiltje en steeklaken.(nog geen hoog-laagbedden en bedsteunen) en vooral de lakenrandjes aan de goede kant! Po’s en ijzeren sputumpotten afwassen. Grote doorligwonden op de billen ijsen en föhnen een paar keer per dag. Australisch tillen met z'n tweëen om ze rechtop te zetten. Temperaturen met kwikthermometers, 3 min per patiënt, van achteren, ja..
De sfeer was gezellig en om half elf was het voor iedereen koffiepauze in het keukentje, waar iedereen zo zijn sigaretje opstak en waar altijd taart was van tevreden patiënten. De geur van de versgeperste sinaasappels nog hing en de stoom uit de grote waterketels kwam.
Om de paar maanden was het wisselen van afdeling en om de zes weken ging je een week naar school.
De verloskunde was ook verplicht. Daar had je nog een babykamer, de babies lagen apart van de moeders. Dan deed je daar de deur open...oh, oh, wat een gekrijs. Maar daar wisten we als 19-jarigen best raad mee...ha ha..die babies lopen nu dus tegen de 40. Is vast allemaal goedgekomen! Voor en ná de borstvoeding werden ze gewogen en meer als 10cc te weinig gedronken moesten we bijgeven.
Het hele grote voordeel was dat je meteen geld verdiende. Ik weet nog dat dat in 1978 dus 1000 gulden per maand was en daar ging 110 gulden vanaf voor de flat. Eten deed je in de eetzaal, dus ook ontbijten, met z’n allen.
Dus al snel nam ik rijlessen en binnen de korste keren stond er een prachtige oranje/witte special edition, tweede handse 2CV voor de deur van de flat! Destijds gaven wij namen aan auto’s en in mooie zwarte letters schreef ik achterop “Flying Dutchman”. De vrijheid was ongekend met zo’n wagentje en in vrije dagen gingen we eropuit naar Antwerpen, de zee en zelfs Parijs! Als enige van mijn hockeyteam bezat ik een auto. Zo’n rijkdom!
Zoals ik vertelde de saamhorigheid was groot, we vierden wat er maar te vieren viel. Uit de nachtdienst gingen we met z’n allen borrelen, soms tot 12u…
Je leefde voor het ziekenhuis en je collega’s waren je vrienden.
De werkzaamheden breidden zich uit en als tweedejaars mocht je medicijnen delen, injecties geven en in de nachtdienst als tweede. Als derdejaars ging je alleen in de nachtdienst, dat was nog op sommige afdelingen. Ik kan me nog herinneren dat er dan altijd veel patiënten doodgingen, vooral op de hartlong afdeling. ’s Nachts sloop je letterlijk rond met een nachtlampje over de zespersoons kamers om te kijken of ze nog ademden. En bij het thermometerrondje van 6 uur werd je dan toch nog vaak verrast…
Je had een “OPO” boekje waarin alle handelingen en vaardigheden die je moest beheersen drie maal werden afgetekend. Schriftelijke examens op school.
Na 3,5 jaar was je A-verpleegkundige met al heel veel praktische ervaring. En een nieuwe speld pronkte op je uniform.
Je kon solliciteren naar een plaatsje op de afdeling van je voorkeur, veelal van je laatste stage. De meesten bleven jaren en jaren daar werken (en nog) en zijn zeer bedreven.
Zelf heb ik nog de IC opleiding gedaan, nodig voor het werken op de hartbewaking. Daarna kondigden de kinderen zich aan en 15 jaar later toen ze enigszins zelfstandig waren kon ik mijn passie voor reizen ook nog combineren met het werk als verpleegkundige op de internationale ambulance en in het vliegtuig, wat ik inmiddels ook al weer 14 jaar doe en heel erg van geniet.
Hoe anders is het nu na 40 jaar! Het ziekenhuis is “paperless”. Individueel communiceren wij met onze patiënten vanachter een computer. Geen taakgerichte, maar patiëntgerichte zorg. Geen afdelingshoofden en één hoofd verplegingsdienst, maar vele managers die zo vaak jobhoppen (en zoveel salaris en gouden handdrukken ontvangen) dat ik echt niet meer weet wie mijn bazen zijn.
Een groot gebrek aan verpleegkundigen op de werkvloer, wie wil er nu nog de verpleging in? Weekenden, nachten werken, de eerste 4 jaar geen geld verdienen (HBO-V), het gevoel dat ze van je profiteren.
Welnu, met 40 jaar ervaring zou mijn voorstel zijn: start die inservice opleiding weer, trainen on the job. Meteen kiezen voor A, B of Z verpleging. (Zelden dat een HBO-Ver nog een switch maakt). En allerbelangrijkst: laat ze meteen verdienen!
Voor mij nog 10 jaar te gaan in het ziekenhuis. Het zou heel fijn zijn als er dan verpleegkundigen zijn die het stokje overnemen. Liefst wat jaartjes eerder, voor ik achter een rollator patiëntenzorg moet doen.
Een paar managers minder, daar kun je heel wat leerlingen voor betalen. Zodat zij ook een leuke auto kunnen kopen i.p.v. moeder’s auto te lenen.
De flat is inmiddels afgebroken, de hoofdzusters zijn verdwenen, de statussen digitaal. De patiënten mogen ons geen bedankje meer geven voor de goede zorgen (door manager bedacht) maar zullen altijd blijven komen.
Nu ga ik in ieder geval een kleine feestje vieren! Met mijn Tanzaniaanse collegaatjes, die nog nooit gehoord hebben van patiëntgericht of van Epic, die geen auto hebben, veel lachen en alles met z’n allen taakgericht doen. Iedere patiënt heeft een schriftje waarin alles lekker met een pen opgeschreven wordt. En ik geniet met volle teugen om in schriftjes te schrijven, met z’n allen te poetsen, samen te zorgen voor rust , regelmaat en reinheid. Even weer 40 jaar terug in de tijd…
Heel veel warme groetjes uit Tanzania, ook hier lijkt Sinterklaas in de buurt te zijn en ik zie héél veel pietjes om me heen, tot snel,
Sister Magretti.
01 December 2018 - 11:37
Maarten:
Hoi Margot,
mooi verhaal met leuke herinneringen!
Van harte proficiat met je jubileum!
groet,
Maarten -
01 December 2018 - 12:09
Marie-José Van Opstal:
Geweldig om te lezen. Margot. Alles komt weer naar boven. Ik ben in 1977 begonnen met de in-service opleiding op het Maria Ziekenhuis met de groep Labyrinth. Wat een ongelooflijke tijd was dat, ik kijk er met een goed gevoel op terug. Ik ben al heel lang een voorstander om de in-service opleiding weer in te voeren, maar zoals vroeger wordt het nooit meer, maar dat kan ook niet! Daarom moeten wij onze herinneringen koesteren. Succes en geniet van je tijd daar in Tanzania! Groetjes Marie-José -
01 December 2018 - 13:04
Anja Simons:
Hoi Margot,
De flat kan ik me ook nog herinneren. Evenals de carnavalsfeesten bij de Postelse Hoeve.
Intern kan ik natuurlijk niet over meespreken. Kan me nog wel het oude Elisabeth ziekenhuis herinneren. Tijden veranderen,succes met je 10 jaar!
Anja
01 December 2018 - 13:09
Sjef En Annelies:
Hoi Margot
Wat herkenbaar weer, jouw verhaal. En oh ja.......interne B was ook mijn (Annelies) eerste afdeling bij zr. van Etten. Heerlijke om zo'n mooie herinneringen van jou te lezen die voor ons ook veel betekend hebben.
Veel liefs en geniet er van daar, in het fijne warme Tanzania. -
01 December 2018 - 13:42
F.Kuijsters:
Herken het ziekenhuisgebeuren uit eigen ervaring.
Lag 50 jaar geleden in het ziekenhuis in Tilburg. Gerund door de nonnen.
Om 6 uur s'morgens wakker gemaakt voor de communie.
Om 7 uur ontbijten.
De dokters waren goden.Als je een zuster nodig had riep je "zuster"
En die kwam dan opdraven.
Met 12 patiënten op een zaal.Daar gingen ook s'nachts mensen dood.
Ik heb grote bewondering voor je dat je je zo ten dienste van je medemens hebt gesteld en nog doet.
De wereld zou een stuk beter zijn als er meer mensen zouden zijn dan jij.
40 jaar klasse.
Proficiat -
01 December 2018 - 13:42
F.Kuijsters:
Herken het ziekenhuisgebeuren uit eigen ervaring.
Lag 50 jaar geleden in het ziekenhuis in Tilburg. Gerund door de nonnen.
Om 6 uur s'morgens wakker gemaakt voor de communie.
Om 7 uur ontbijten.
De dokters waren goden.Als je een zuster nodig had riep je "zuster"
En die kwam dan opdraven.
Met 12 patiënten op een zaal.Daar gingen ook s'nachts mensen dood.
De wereld zou een stuk beter zijn als er meer mensen zouden zijn dan jij.
40 jaar klasse.
Proficiat -
01 December 2018 - 14:46
Loes :
Hé margot,
40 jaar in dienst, wauw! Zo snel als de ontwikkelingen in Nederland gaan, gaan ze in Tanzania niet.
Gefeliciteerd met je jubileum en geniet van al het moois daar!
01 December 2018 - 15:21
Willem Van Dooren:
Lieve Margot, proficiat met deze mijlpaal.
Mogelijk herinner je mij nog, je was mijn toeverlaat op intense cardiologie eind 2016.
Kan me helemaal herkennen in de vroege tijd die jij schetst,wat is er toch veel veranderd, alles nu zo veel zakelijker.
Fantastisch al het werk wat je nu nog doet op jouw eigen wijze en zo te lezen heb je er echt lol in, top, top!!!!
Geniet van je jubileum, wij kijken hoog tegen je op.
Lieve groet, Willem van Dooren.
01 December 2018 - 16:08
Dorien Donders:
WoW Margot! Prachtig beschreven!
Ik zou zó ook een verhaal over het
Onderwijs kunnen schrijven , maar niet zo mooi als jij! -
02 December 2018 - 06:08
Christel Kuijstets:
Mooi verhaal Margot; wat is er veel veranderd in de zorg (en helaas niet alles positief...)
Van harte gefeliciteerd met je 40-jarig jubileum, zuster Margot.
De patiënten (in NL en in Tanzania) boffen maar met jouw goede zorgen!!
Nog een fijne tijd daar!
Liefs, Bas, Christel, Renske en Koen
(Ps: we misten je gisteravond wel hoor, bij het Sinterklaas-avondje... -
02 December 2018 - 08:40
Hedwig:
Hoi Margot,
Wat een mooie tijdlijn beschrijving van 40 jaar je inzetten als verpleegkundige...mooi om te lezen hoe het 40 jaar geleden was (ik voel de gezelligheid) en de 'zakelijke' benadering van nu....
Ze zeggen vaak: 'vroeger was alles beter' maar ik denk dat dat ook vaak zo was...
Gefeliciteerd met je jubileum en geniet van je tijd in Tanzania, hoe primitief daar ook, ergens ben je een beetje terug in de tijd van 40 jaar geleden....
Een fijne tijd daar Margot, groeten uit het regenachtige Goirle....
Hedwig -
02 December 2018 - 14:45
Angelie:
Hoi Margot, wat een prachtige verhalen kun jij schrijven. Gefeliciteerd met deze mooie mijlpaal in je leven, 40 jaar! Ik ben in 1984 begonnen met de Inservice opleiding maar herken je verhaal helemaal. Voor ons was de zustersflat alleen niet meer maar hoorde wel de verhalen van de gediplomeerden. Prachtig om te lezen! De manier van werken daar roept inderdaad herrinneringen op van hier lang geleden, die wij als verpleegkundigen allemaal koesteren..
Geniet van je maanden daar,
Groetjes Angelie
03 December 2018 - 17:23
Marga:
Hey Matgot. Een mooi verhaal hoor. Maar een beetje droevig ook wel in de vergelijking van toen en nu. Je hebt het mooi beschreven en ik heb weer met veel plezier gelezen. Thanks! -
03 December 2018 - 18:10
Lianne Aarts:
Margot, allereerst proficiat met je jubleum. 40 jaar in de verpleging is niet mis.
Wat je allemaal schrijft is ook voor mij nog erg bekend. Maar ik ben alweer
6 jaar met pensioen.
Margot, geniet nog een tijd van je werk en zeker daar in dat fijne Tanzania.
Lieve groeten, Lianne. -
03 December 2018 - 18:54
Henny Oomen De Jongh:
Hallo Margot, proficiat 40 jaar in de verpleging,pittig en ook nog 2 leuke kinderen en een kleinkind een hele prestatie! Het is een prachtige beschrijving en mooi om te lezen. Tij voor een welverdiend pensioen lijkt me zo.geniet lekker van je tijd in Tanzanian, heel veel lieve groetjes, ta tante. -
04 December 2018 - 06:08
Ton Pulles:
Hoi Margot,
Gefeliciteerd met je jubileum.
Ik heb heel erg genoten van je verhaal. Ik ben in maart 1974 begonnen en ook als eerste afdeling bij Zr van Etten (ze heette eigenlijk zuster Clementia). Ik was erg jong en nog zo groen als gras.
Het was een zware afdeling en ik kreeg een voldoende praktijkbeoordeling, maar ze vond me nog veel te speels. ik kreeg het advies om het minstens een jaar te proberen, want soms rolden hier nog de beste verpleegkundige uit. Gelukkig is het daarna allemaal goed gekomen en dat kwam niet op de laatste plaats door de saamhorigheid die er toen onderling was. Dat is iets wat ik tegenwoordig toch wel mis.
Groeten, Ton -
08 December 2018 - 05:28
Mathilde Wester:
Margo, wat een prachtig verhaal weer, laat dit maar eens lezen aan ons huidig kabinet, alles veranderen, weg met al die managers die vanachter hun buro van alles verzinnen en de macht die de zorgverzekeringen nu hebben op alles! Gewoon weer een ziekenfonds voor de patiënt.
Gefeliciteerd en hopenlijk nog veel werkplezier in goede gezondheid, want je moet nog zo lang, pffff.
Geniet nu maar iedere dag daar in de zon en met de voldoening die je daar krijgt van al je inspanningen,