Dappere vrouwen. - Reisverslag uit Same, Tanzania van Margot Kuijsters - WaarBenJij.nu Dappere vrouwen. - Reisverslag uit Same, Tanzania van Margot Kuijsters - WaarBenJij.nu

Dappere vrouwen.

Blijf op de hoogte en volg Margot

05 Maart 2016 | Tanzania, Same

Wat heb ik een diep respect voor de Tanzaniaanse vrouw! De spil van het gezin, iedere twee jaar een kind baren, altijd eentje op de rug, altijd eentje aan de borst. Ondertussen water halen op het hoofd, op de shamba werken, eten koken, de hut schoonmaken en heel veel (hand)was.
En als ze al een klein handeltje heeft, groenten verkopen of zo moet ze de schamele verdiensten aan de man geven, zodat hij een biertje kan kopen.
Mocht haar man komen te overlijden dan behoren haar kinderen toe aan de familie van de overleden man, tenminste bij de Chagga en de Pare. Moet je voorstellen....
Om het economisch toch iets beter te hebben is het ook een optie dat je met de broer van de overleden man trouwt.

Als vrouwen overal ter wereld delen we de zorg voor een goede opvoeding en een goede opleiding voor onze kinderen. En ook is elke vrouw overal ter wereld naast de zorg voor anderen, op zoek naar haar eigen mogelijkheden en aktiviteiten.
" Wij als vrouwen kunnen veel van elkaar leren over de geografische grenzen heen". Dit is het uitgangspunt geweest van een prachtig boek, verschenen in 2001 en uitgegeven door Stichting Tanzania Tilburg en Development Team Same Diocese (ISBN 90-76609-04-7): " De kracht van vrouwen".

De vrouwen in het boek vertellen over hun allerdaagse leven, over hun verwachtingen en over de keuzes die zij moesten maken. De kracht en creativiteit die uit hun verhalen spreekt is inspirerend voor iedereen.
Het boek is tweetalig geschreven, in het swahili en het nederlands.

Graag zou ik er nog een verhaal aan toe willen voegen, vandaag gehoord in het ziekenhuis. Een 20-jarige vrouw, Aisha, was bevallen van haar eerste kind. Haar vriend kent ze al een tijdje. Maar omdat ze nog niet getrouwd zijn kunnen ze nog niet samenwonen.
De vader was de eerste die ze belde na de bevalling midden in de nacht. Hij was in Tanga, hier ver vandaan en vroeg: "wat hoor ik allemaal voor herrie op de achtergrond?" " Dat is jouw kind dat huilt", antwoorde het jonge moedertje en een gesprek was verder niet mogelijk.
Zodra moeder en kind thuis zijn zal hij hen bezoeken, na een paar dagen dus. Bij het ouderlijk huis van de moeder, want daar woont ze voorlopig tot ze ten huwelijk wordt gevraagd. Er worden wel papieren ingevuld dat hij het kind erkent. Over de naam moet iedereen het eens zijn, de hele familie, dus dat kan nog even duren.

Er waren wel wat checks tijdens de zwangerschap, maar aangezien ze uit een klein dorpje komt geen voorlichting en onvoorbereid ging ze de bevalling in.
Kort daarna trof ik ze ontredderd aan. Ze lag tussen hoogzwangere Masai-kinderen waar ze ook niet wijzer van werd. 1001 zorgen over haar kindje dat alsmaar huilde. En familie mag niet op de afdeling komen.
Gelukkig sprak ze goed engels, met een amerikaanse tongval.
Een autodidact die heel veel televisie kijkt.
Samen hebben we de baby verschoond en verzorgd, een boertje laten doen en op het gemak gesteld. Hakuna matata.
Terecht maakte ze zich wel zorgen over de onhygienische omstandigheden hier, dat ze zich niet kon douchen na de bevalling, dat de baby niet gewassen kan worden. Helemaal waar, er wordt aan gewerkt en vandaag is net een essentiele kraan weer werkende gemaakt.
Ik kon het niet nalaten om het toch maar even over " familyplanning" te hebben..

Dan sprak ik met de 23-jarige Lizan. Heel bescheiden sprak ze me aan, maar eigenlijk was ze radeloos. Uiterlijk zie je er niets aan. Haar moeder was een paar dagen geleden overleden, in het ziekenhuis, 48 jaar oud. Ze liet 6 kinderen na en Lizan was de oudste, woonde in Dar Es Salaam. Vader was met 35 jaar al gestorven. De moeder was al begraven, maar er was een akte van overlijden nodig en ze wist absoluut niet hoe die te verkrijgen. Ook deze vrouw op weg geholpen.

Dan de verpleegkundigen hier. Overwegend vrouwen. Als we bij ons een zwaar werkje hebben proberen we toch eerst wat sterke mannen te zoeken. Hier vragen de vrouwen het nog niet eens aan de mannen.
Besloten werd om het overvolle patientendossierhok maar eens uit te mesten! 20 jaar oude dossiers verwijderen. En dat zijn er heel veel!
Dozen vol hebben we naar boven gesjouwd, bergop, heet, naar de keuken. O,o, ik durf het bijna niet te vertellen, maar die keuken, "onze Tilburgse keuken" eigenlijk, wordt nu volgepropt met oude dossiers..

De cookers aan de kant en stouwen maar. Sinds een half jaar krijgen de patienten geen eten meer. Geen geld voor, dat wordt aan medicijnen besteed. Dat betekent als je dus opgenomen bent en je geen familie of vrienden hebt, je ook geen eten krijgt. Wat nu gebeurd is dat de verpleegkundige de patient wat toeschuiven en er is een soort charitas vereniging in het dorp die support.
Wel een verschil met de keuzemenu's in ons ziekenhuis..

Een vpk verdient zo'n E140,- per maand. (een dokter E900,-) Daar moet 12% beslasting af. Dus een gemiddelde vpk met drie kinderen heeft het heel zwaar. Over het algemeen heeft ze wel een nanny voor de kinderen, maar geld voor de brommertaxi is er niet, dus lopen. Vaak hebben ze nog een baantje erbij, of apotheekje aan huis.

En hoe arm ze ook zijn, ze zien er altijd prachtig uit. De vpk in keurig gewassen en gestreken uniformen, de vrouwelijke artsen in mantelpakjes (nog) geen doktersjassen. De haren ingevlochten met extensions of een pruik op, mooie schoenen aan.

Deze week ben ik vliegende keep in het ziekenhuis. Van patientenvervoer, cleaner, EHBO-er, kraamverzorgende, spelleidster van de kinderafdeling (ja,ja, de speelkamer is geopend in het koffiehok van de zusters), operatiezuster, consultatieburo-hulp en de ernstig zieken proberen bij te staan.

Zoals gezegd is het ziekenhuis nu even stuurloos, de DMO is vertrokken en de nieuwe is er nog niet. De kopieermachine was kapot, er konden geen recepten uitgeschreven worden. Als ik vertel over ons "paperless hospital" kijken ze of ze water zien branden.
Misschien over 10 jaar een computer hier?

Maar er is vooruitgang: de kraan is gemaakt en de operatiekleding wordt in de machine gewassen en met wasknijpers opgehangen!

Hakuna matata.

• 05 Maart 2016 - 21:51

Marijke:

Wat een verhaal weer dit kunnen wij ons toch niet voorstellen, wij zouden wel met minder kunnen als we de mensen daar mee kunnen helpen, het is oneerlijk verdeeld

• 06 Maart 2016 - 10:11

Angela :

Een typisch Tanzaniaans verhaaltje weer!
    Prachtig geschreven Margot!
    Ik kan niet wachten op de foto's.

• 06 Maart 2016 - 16:18

Anne Lucassen:

Hoi Margot,
    Je maakt toch echt veel mee maar heel erg leuk en een ervaring die je nooit meer vergeet toch.
    Ik zag op de foto's dat Pleun ook daar is wel bijzonder dat ze dat ook mag meemaken.
    Geniet er nog van en wij genieten van de verslagen.
    Groetjes ook aan Pleun

Anne Lucassen

• 07 Maart 2016 - 16:00

Ellen Van Bavel:

Ha Margot,

Ik ben blij dat ik nog in jouw mailbestand zat en nu ook jouw verhalen te zien krijg.Ik moet zeggen dat het bijzonder interessant is om te lezen wat jij daar allemaal meemaakt. Het is weliswaar voor ons onvoorstelbaar, maar zoals ons Marjo bij haar vorige reis met jouw in Afrika al zei, het is een complete cultuurverandering
    .Veel bewondering ook voor jouw werkzaamheden daar!!!
    Ik blijf je op de voet volgen en "geniet" van je verslagen. hartelijk dank!!

hartelijke groet:
    Ellen van Bavel

• 07 Maart 2016 - 18:06

Henny:

Wat een schitterend verhaal het lijkt wel een boek wat ik aan het lezen ben, incredible, prachtig!!
    Lieve groetjes, ta tante

• 07 Maart 2016 - 20:48

Jan Molkenboer:

Weer een boeiend verhaal ; Straks een verhalenbundel uitgeven!

gr. Jan

• 08 Maart 2016 - 13:38

Margagenemans:

Hoi Margot,
    Mooi verhaal weer. En je maakt nog reclame voor ons boek ook. Het is nog steeds te koop, een uitverkoop prijsje. Te bestellen via onze e-mail info@tilburgtanzania.nl. Fr. Deo schreef dat je ook meed gaat doen met de eerste editie van Wandelen voor Water in Same! Ben benieuwd of alle mooie plannen gaan lukken.
    groetjes uit Tilburg waar zon en koude elkaar afwisselen.

• 10 Maart 2016 - 14:14

Pierre:

Wat een verhaal weer en wat een goed werk wordt daar verricht knap hoor

• 12 Maart 2016 - 14:50

Sjef En Annelies:

Topverhaal Margot.
    Het boek over sterke vrouwen in het swahili/nederlands is ook in ons bezit en geweldig om te lezen.

Oh oh die Tilburgse keuken................Dossiers zijn in ieder geval beter dan oude autobanden:)

Lieve groeten van ons en tot snel

• 16 Maart 2016 - 02:12

Marjorie:

Hoi Margot,

Wat een bijzondere verhalen weer.. Je hebt er een geweldige tijd zo te lezen. Geniet nog van de laatste weken en tot de volgende vergadering.

Verslag uit: Tanzania, Same

Tanzania, Same 2016

Ha Mzungu's,

Bevoorrecht voel ik me dat ik voor de tweede keer wordt uitgezonden door Stichting TweeSteden over de Grenzen naar het Same District Hospital in Tanzania. Al 25 jaar hebben we vriendschapsbanden met dit ziekenhuisje. Eén onzer verpleegkundigen ontdekte 25 jaar geleden op doorreis aldaar, de erbarmelijke omstandigheden waarin patiënten werden verpleegd. Terug in NL werd er een stichting opgericht en met ingezameld geld en inspanningen is er al veel bereikt. Het ziekenhuis bestaat nu uit 100 bedden, verdeeld over 5 afdelingen en voorziet een regio van 150 km. Stenen gebouwtjes met ziekenhuisbedden uit Tilburg. Echter, jullie begrijpen er is nog veel werk te gaan en ik ga proberen als verpleegkundige mijn steentje daar aan bij te dragen. Verschillende projectjes heb ik voorbereid, daarover later meer. Reizen jullie in gedachten met me mee?